کاشت مو یک جراحی محبوب در سراسر جهان است که ما در این مقاله به بررسی عوارض کاشت مو میپردازیم
کاشت مو یکی از محبوبترین جراحیهای زیبایی در سراسر جهان است. این روش به افراد مبتلا به طاسی یا ریزش مو کمک میکند تا موهای از دست رفته خود را بازیابی کنند. کاشت مو معمولا ایمن و موثر است، اما مانند هر عمل جراحی دیگری، ممکن است عوارضی نیز داشته باشد. این عوارض معمولا خفیف و موقتی هستند. برای کاهش خطر بروز عوارض کاشت مو، مهم است که در یک کلینیک معتبر و زیر نظر یک جراح ماهر تحت عمل قرار بگیرید و همچنین، به دقت دستورالعملهای قبل و بعد از عمل را دنبال کنید. با رعایت نکات ایمنی و انتخاب یک کلینیک معتبر، میتوانید خطر بروز عوارض کاشت مو را به حداقل برسانید.
عوارض کاشت مو
به صورت کلی عوارض کاشت مو به دو دسته طبیعی و غیر طبیعی تقسیم میشوند. عوارض طبیعی جزئی از روند بهبودی بدن هستند و جای نگرانی ندارند. شایعترین عوارض طبیعی کاشت مو عبارتند از تورم، قرمزی، کبودی و خارش. این عوارض قابل کنترل هستند و طی چند هفته از بین میروند. عوارض غیر طبیعی کاشت مو نادر هستند، اما ممکن است جدی باشند. شایعترین عوارض غیر طبیعی کاشت مو شامل عفونت، عدم تقارن و حساسیت پوستی میشوند.
عوارض کاشت مو بسیار مهم هستند و نباید نگاه سهل انگارانهای به آنها داشت. به همین علت انتخاب یک پزشک متخصص و با تجربه، انجام آزمایشهای لازم قبل از عمل و رعایت دستورالعملهای پزشک بعد از عمل امری لازم و ضروری است.
آشنایی با عوارض عمومی کاشت مو
توجه داشته باشید که احتمال وقوع بیشتر عوارض کاشت مو کمتر از یک درصد است. این عدد با توجه به بررسیهای آماری مقالات معتبر ذکر شده و در آن حوادثی که در کلینیکهای غیر معتبر رخ میدهند نیز لحاظ شده است. با این حال آگاهی از عوارض کاشت مو میتواند به شدت به کسانی که قصد کاشت مو دارند کمک کند. در ادامه عوارض کاشت مو را مطرح کردهایم.
1- حساسیت به بی حسی موضعی
یکی از عوارض کاشت مو، واکنشهای بدن نسبت به داروهای بی حسی موضعی است. این واکنشها میتوانند به چند شکل خفیف و شدید بروز یابند. واکنشهای خفیف شامل قرمزی، تورم، خارش و گزگز میشوند که درد این واکنشها معمولاً گذرا است و با درمانهای ساده برطرف میشوند. واکنشهای شدید بسیار نادر هستند اما میتوانند خطرناک باشند. این واکنشها شامل شوک آنافیلاکتیک(واکنش آلرژیک شدید و ناگهانی)، واکنشهای پوستی شدید و مشکلات تنفسی هستند. برای پیشگیری از واکنشهای شدید به داروهای بیحسی موضعی، توصیه میشود که آزمایش حساسیت به این داروها برای تمامی متقاضیان کاشت مو انجام شود. یکی دیگر از عوارض حساسیت به بی حسی موضعی، بی حسی سر در ناحیهی کاشت است. این بی حسی معمولا موقتی است و تا ابتدای ماه ششم از بین میرود. این بی حسی جای نگرانی ندارد و به مرور زمان برطرف میشود.
2- عوارض اتاق عمل
برخی از عوارض کاشت مو، عوارضی هستند که ممکن است در سایر عملهای جراحی نیز رخ بدهد. یکی از این عوارض، افزایش ضربان قلب در زمان تزریق داروی بی حسی است. افزایش ضربان قلب در زمان تزریق داروی بی حسی، معمولا عارضهای گذرا است و جای نگرانی ندارد. با این حال، اگر بیمار دچار مشکلات قلبی و عروقی باشد، احتمال خطرات جدیتر وجود دارد.
برای پیشگیری از این عارضه، توصیه میشود که همهی بیماران (مخصوصا بیماران بالای ۴۰ سال) پیش از اقدام به کاشت مو، نوار قلب بگیرند و از سلامت دستگاه گردش خون خود مطمئن شوند. همچنین در زمان تزریق داروی بی حسی در اتاق عمل، وضعیت فشار خون و ضربان قلب شما به دقت نظارت شود تا در صورت ایجاد مشکل، کادر پزشکی به سرعت از آن مطلع شوند و درمانهای لازم صورت بگیرد.
3- عارضه سنکوپ
یکی از عوارض نادر کاشت مو، سنکوپ است. سنکوپ به معنای از دست دادن موقت هوشیاری است که معمولا در پایان عمل مشاهده میشود. سنکوپ ممکن است ناشی از عوامل مختلفی مانند درد، بالا رفتن فشار خون، کم آبی بدن و افت قند خون باشد. به صورت کلی عارضه سنکوپ خطرناک نیست و به سادگی قابل پیشگیری است. برای پیشگیری از سنکوپ، میتوانید در طول عمل، به طور منظم آب بنوشید تا از کم آبی بدن جلوگیری کنید. از بلند شدن ناگهانی از حالت نشسته یا خوابیده خودداری کنید و در صورت احساس سر گیجه یا سبکی سر، به سرعت به پزشک خود اطلاع دهید.
4- درد در ناحیه کاشت مو
درد در زمان جراحی ناشی از تزریق داروی بی حسی است. با استفاده از تکنیکهای صحیح جراحی و همچنین داروهای بی حسی و ضد درد، میتوان درد در زمان جراحی را به حداقل رساند. درد بعد از جراحی معمولا خفیف است و با استفاده از داروهای مسکن قابل کنترل است. عواملی که در کاشت مو باعث ایجاد درد میشوند، عبارتند از: برداشت گسترده، خونریزی، فشار به زخم و عدم تزریق کافی داروی بی حسی.
برای کاهش درد کاشت مو، از روشهای مختلفی استفاده میشود. روش استاندارد، تزریق داروی بی حسی موضعی به همراه داروی آدرنالین است. داروی آدرنالین باعث گشادی عروق و پخش بهتر داروی بی حسی میشود. علاوه بر این، گاهی از دستگاههای ویبراتور و کمپرس سرد نیز برای بی حسی بهتر استفاده میشود. دستگاههای ویبراتور باعث کاهش درد و اضطراب میشوند. کمپرس سرد نیز باعث بی حسی موضعی میشود. همچنین داروهای مسکن خوراکی مانند ایبوپروفن و استامینوفن میتوانند به کاهش درد کمک کنند.
5- عارضه اِدِم یا خیز (ورم ناشی از تجمع مایعات در زیر پوست)
یکی از عوارض شایع کاشت مو، ورم ناحیه گیرنده است. ورم ناحیه گیرنده معمولا به طور خود به خودی و بعد از چند روز بهبود مییابد. با این حال، در برخی موارد ممکن است ورم شدیدتر باشد و نیاز به درمان داشته باشد. برای درمان ورم ناحیه گیرنده، میتوان از داروهای استروئیدی خوراکی مانند کورتونها استفاده کرد چرا که داروهای استروئیدی به کاهش التهاب و تورم کمک میکنند.
6- خارش در ناحیه کاشت مو
یکی از عوارض شایع کاشت مو، خارش در ناحیه گیرنده و بانک مو است. خارش معمولا خفیف است و با رعایت نکات مراقبتی بعد از کاشت مو، قابل کنترل است. از جمله علل خارش بعد از کاشت مو میتوان به خشک شدن و تشکیل دلمههای خون، اشاره کرد. دلمههای خون در ناحیه گیرنده و بانک مو، پوست را خشک میکنند و باعث ایجاد خارش میشوند.
برای درمان خارش بعد از کاشت مو، میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
- استفاده از سرم شست و شو: اسپری کردن سرم شست و شو برای چند بار در روز میتواند خارش را کاهش دهد. سرم شست و شو، پوست را مرطوب میکند و از خشک شدن آن جلوگیری میکند.
- شستن سر: شستن سر با شامپوی ملایم، به کاهش خارش کمک میکند.
- استفاده از داروهای آنتی هیستامین: داروهای آنتی هیستامین، با کاهش التهاب، موجب کاهش خارش میشوند.
- استفاده از آلوئه ورا: از آنجایی که آلوئه ورا دارای خواص ضد التهابی و مرطوب کنندگی است، در کاهش خارش موثر است.
- استفاده از داروهای تجویزی: در برخی موارد، پزشک ممکن است داروهای تجویزی مانند سیتریزین را برای کاهش خارش تجویز کند.
7- سرفه و سکسکه
به طور معمول، سرفه و سکسکه پس از کاشت مو، خفیف است و بعد از چند روز بهبودی حاصل میشود. علت سرفه و سکسکه بعد از کاشت مو هنوز به طور کامل مشخص نیست. برخی از متخصصان معتقدند که این عوارض ناشی از تحریک اعصاب پوست سر هستند. زیرا شاخههایی از اعصاب پوست سر به عصب فرنیک میپیوندند که در ایجاد سکسکسه و سرفه نقش اصلی دارد.
8- بروز عفونت در ناحیه برداشت گرافتها
احتمال عفونت در کاشت مو بسیار کم است. عفونتهای جدی نیز نادرند و کمتر از ۱٪ موارد را تشکیل میدهند. با این حال، عفونت میتواند در ناحیه گیرنده و همچنین در ناحیه برداشت گرافتها( گرافت مو شامل برداشتن فولیکولهای موی سالم و پیوند آنها به منطقه دیگری که فولیکولهای آن زنده نیستند، گفته میشود) رخ دهد. علائم عفونت در کاشت مو شامل تورم، قرمزی، درد و ایجاد جوش است. برای پیشگیری از این عارضه، باید داروهای آنتی بیوتیکی که برای شما تجویز شدهاند را مصرف کنید و طبق دستورالعمل پزشک سر خود را بشویید. عوض کردن پانسمان و همچنین باز نکردن زود هنگام آن در پیشگیری از ابتلا به عفونتها حائز اهمیت هستند.
عدم رعایت مسائل بهداشتی، نشستن پوست سر و بیماریهای زمینهای (مثل نقص سیستم ایمنی) از علل ایجاد عفونت در کاشت مو هستند.
عوارض کاشت مو در روشهای مختلف
تا این قسمت از مقاله عوارض عمومی کاشت مو که شامل 8 عارضه بودند را توضیح دادیم و در ادامه به بررسی عوارض کاشت مو به روشهای مختلف میپردازیم.
عوارض کاشت مو به روشFUT
کاشت مو به روش FUT (Follicular Unit Transplantation) یکی از روشهای رایج کاشت مو است که به دلیل مزایایی مانند تراکم بالای موهای کاشته شده، محبوبیت زیادی دارد. با این حال، مانند هر عمل جراحی دیگری، این روش نیز ممکن است با برخی عوارض همراه باشد.عوارض رایج کاشت مو به روش FUT عبارتند از:
1- نکروز: یکی از عوارض بسیار نادر کاشت مو، نکروز است. نکروز به معنای مرگ بافت است و در ناحیه بانک مو میتواند باعث ریزش دائمی موهای آن ناحیه شود. این عارضه ناشی از خطای جراحی است. اگر برش ایجاد شده در ناحیه بانک مو به شکلی بخیه بخورد که روی زخم فشار وارد شود، میتواند باعث کاهش یا قطع خون رسانی به آن قسمت شود.
2- اِسکار: اسکارهای بعد از کاشت مو در واقع جای زخمهای کوچکی هستند که در اثر برداشتن و کاشتن موها روی پوست سر ایجاد میشوند. نوع و اندازه این اسکارها به روش کاشت مو و مهارت پزشک بستگی دارد. در روش FUT، اسکار به صورت یک خط طولانی در پشت سر دیده میشود، اما در روش FUE، اسکارها به صورت نقاط ریزی هستند. ابتدا این اسکارها قرمز و برجستهاند، اما با گذشت زمان کمرنگتر شده و به رنگ پوست طبیعی نزدیک میشوند. محل این اسکارها معمولاً در پشت سر و گاهی در جلوی سر است.
3- درد: درد ماندگار و بی حسی طولانی مدت نیز از جمله عوارض کاشت مو به روش FUT هستند. درد و بی حسی در کاشت مو به روش FUT معمولا ناشی از آسیب به اعصاب حسی ناحیه بانک مو است. این آسیب میتواند در اثر برشی که برای برداشت نواری از پوست سر ایجاد میشود، یا در اثر بافت اسکار ایجاد شده در ناحیه برداشت گرافتها (پیوند مو) ایجاد شود.
4- ریزش موی شوکی: ریزش موی شوکی که در علم پزشکی به آن افلوویوم میگویند، به شکل ریزش ناگهانی و قابل توجه موها در ناحیه گیرنده کاشت مو ظاهر میشود. این ریزش معمولا بین 2 تا 4 ماه بعد از کاشت مو رخ میدهد و معمولا طی 6 تا 12 ماه بعد از ریزش، رشد موها از سر گرفته میشود. خونریزی، باز شدن بخیهها و التهاب فولیکولها (ریشه مو)، سایر عوارض کاشت مو به روش FUT هستند که به ندرت مشاهده میشوند.
عوارض کاشت مو به روش SUT و FIT
در ادامه این مقاله در مورد عوارض کاشت مو به روش SUT و FIT صحبت خواهیم کرد.
1- تُنُک شدن بانک مو: تُنُک شدن بانک مو یکی از عوارض کاشت مو به روش FIT و SUT است که به دلیل برداشت نا متوازن یا بیش از حد ریشههای مو ایجاد میشود. در این حالت بخشهایی از ناحیهی بانک مو خالی و بخشهایی پر هستند.
2- اسکار نقطهای: کاشت مو به روش FIT و SUT اگرچه یکی از محبوبترین و کمتهاجمترین روشهای کاشت مو است، اما ممکن است منجر به ایجاد اسکارهای نقطهای ریز و سفید در ناحیه اهداکننده (پشت سر) شود. این اسکارها در اثر برداشتن فولیکولهای مو( ریشه مو) به صورت تک تک و با استفاده از پانچهای ظریف ایجاد میشوند و تعداد آنها به عواملی مانند تعداد موهای برداشته شده، تجهیزات مورد استفاده و مهارت پزشک بستگی دارد. خوشبختانه، در افرادی با موهای تیره و بلند، این اسکارها کمتر قابل مشاهده هستند و از فاصله دور به سختی میتوان آنها را تشخیص داد. با این حال، از نزدیک و با دقت زیاد، امکان مشاهده این نقاط کوچک وجود دارد.
3- دفن شدن فولیکولها: دفن شدن فولیکولها به این معنا است که فولیکولهای مو( ریشه مو) به طور کامل در پوست سر کاشته نمیشوند و بخشی از آنها در زیر پوست باقی میماند.
4- کیست زیر پوستی: کیستهای زیر پوستی به شکل تودههای کوچک و سفت زیر پوست ظاهر میشوند. این کیستها معمولا بی خطر هستند، اما ممکن است باعث ناراحتی و درد شوند. کیستهای زیر پوستی بعد از کاشت مو طی چند ماه از بین میروند. فراموش نکنید که در صورت بروز درد یا ناراحتی شدید، باید به پزشک یا کلینیک زیبایی در شیراز مراجعه کنید.
5- برداشت بیش از حد گرافتها: در برداشت بیش از حد گرافتها (پیوند مو)، تعداد گرافتهای برداشت شده از بانک مو بیش از حد مجاز میباشد. این عارضه هم از جمله عوارض کاشت مو در مراکز غیر معتبر است. به طور کلی، توصیه میشود که هیچگاه بیشتر از یک چهارم فولیکولهای موجود در بانک مو برداشت نشود. این میزان برداشت گرافتها برای رسیدن به نتیجه مطلوب کافی است.
این امر میتواند باعث ریزش موهای کاشته شد
عوارض کاشت مو به روش FUE
کاشت مو به روش FUE یکی دیگر از روشهای محبوب و کمتهاجمی برای ترمیم موهای از دست رفته است. با این حال، مانند هر عمل جراحی دیگری، این روش نیز ممکن است با برخی عوارض همراه باشد که این عوارض عبارتند از:
یپرپیگمانتاسیون: این عارضه به این معناست که ناحیه اهدای موها کمی تیرهتر از قبل میشود.
افلوویوم حاد: در واقع در این عارضه، چند هفته پس از کاشت مو، موهای کاشته شده شروع به ریزش میکنند.
پیوندهای مدفون: فولیکولهای مو به طور کامل در پوست سر کاشته نمیشوند و بخشی از آنها در زیر پوست باقی میماند.
اسکار کلوئید و هیپرتروفیک: این عوارض به شکل زخمهای برجسته و بزرگ در ناحیه اهدای موها ظاهر میشوند.
کیست اپیتلیال: به شکل تودههای کوچک و سفت در ناحیه اهدای موها ایجاد میشود.
نکروز: بافتهای ناحیه اهدای موها میمیرند.
برداشت بیش از حد: در صورتی که تعداد گرافتهای (موهای) برداشت شده از ناحیه اهدای موها بیش از حد مجاز باشد، این عارضه میتواند باعث کم پشت شدن ناحیه اهدای موها شود.
بی حسی و درد مداوم: این عارضه بسیار نادر است و معمولا در افرادی که از داروهای بیحسی موضعی بیش از حد استفاده میشود، بروز میکند.
تورم و قرمزی: این عوارض در چند روز اول پس از جراحی طبیعی هستند و با مصرف داروهای تجویزی توسط پزشک قابل کنترل هستند.
خارش: خارش پوست سر نیز پس از جراحی ممکن است رخ دهد که با استفاده از شامپوهای مخصوص و مرطوبکنندههای پوست سر قابل کنترل است.
عفونت: اگرچه عفونت پس از کاشت مو نادر است اما ممکن است رخ دهد. در صورت مشاهده هرگونه علائم عفونت مانند قرمزی، تورم، درد شدید و ترشحات چرکی باید به پزشک مراجعه کنید.
عوارض کاشت مو به روشهای SUT، Micro FIT و Super FUE
عوارض کاشت مو به روشهای SUT، Micro FIT و Super FUE، تقریبا با روش FUE یکسان است. این تفاوت به دلیل مشابه بودن روش برداشت گرافتها (پیوند مو) در این روشها است. در هر سه روش، گرافتها به صورت تکی از ناحیهی اهدا کننده برداشت میشوند. اما تفاوت این روشها در ابزارها، تکنیکها و دستگاههایی است که در روند کاشت مو به کار میروند.
آشنایی با عوارض کاشت مو
کاشت مو به عنوان یک جراحی زیبایی، به سرعت در حال پیشرفت است و روز به روز روشهای جدیدی برای کاهش عوارض آن ارائه میشود. با افزایش محبوبیت این روش، تعداد متقاضیان کاشت مو نیز به طور چشمگیری در حال افزایش است. این افزایش تقاضا، باعث شده که تعداد جراحیهای کاشت مو نیز به طور روز افزونی افزایش یابد. از سوی دیگر، با پیشرفت تکنیکهای کاشت مو، پزشکان زیادی با تخصصهای مختلف و بدون گذراندن دورههای مربوطه و مهارت کافی، اقدام به کاشت مو میکنند. این امر باعث شده است که شاهد افزایش عوارض کاشت مو باشیم.
عوارض کاشت مو میتواند برای جراح و متقاضی کاشت مو چالشهایی را ایجاد کند. از جمله این چالشها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش هزینههای درمان: در صورتی که کاشت مو با عوارض زیادی همراه شود، طبیعتا درمان آن میتواند هزینه بر باشد.
طولانی شدن دورهی بهبودی: ایجاد عوارض کاشت مو، دورهی بهبودی را طولانیتر میکند.
کاهش رضایت بیمار: در صورت ایجاد عوارض پس از کاشت مو، رضایت بیمار از نتیجهی عمل کاهش مییابد.
با آگاهی از عوارض کاشت مو و راههای پیشگیری از آنها، میتوانید خطر بروز عوارض را کاهش دهید و از یک عمل کاشت موی موفق لذت ببرید.
چگونه میتوان عوارض کاشت مو را کاهش داد؟
تقریباً تمام عوارض کاشت مو قابل پیشگیری هستند، اما انتخاب درست کلینیک کاشت مو، نقش بسیار مهمی در کاهش عوارض دارد. کلینیکی که با رعایت پروتکلهای بهداشتی از دستگاهها و ابزار بهروز، جراحان ماهر و تیم درمانی حرفهای بهره میبرد، احتمال عوارض کاشت مو را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. علاوه بر انتخاب کلینیک مناسب، انجام آزمایشهای قبل از عمل و رعایت مراقبتهای لازم نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. قبل از انجام کاشت مو، پزشک متخصص مجموعه کاملی از آزمایشها را برای ارزیابی وضعیت سلامت عمومی بیمار درخواست میکند. این آزمایشها و مراقبتها شامل موارد زیر میشود:
آزمایش خون: برای بررسی میزان هموگلوبین، شمارش گلبولهای قرمز و سفید، عملکرد کبد و کلیهها، و بررسی وجود هرگونه عفونت.
آزمایش ادرار: برای بررسی وجود عفونت یا سایر مشکلات کلیوی.
نوار قلب: برای ارزیابی سلامت قلب.
آزمایشهای تخصصی: بسته به شرایط بیمار، ممکن است آزمایشهای دیگری نیز مانند تست آلرژی، بررسی سطح هورمونها و ... درخواست شود.
مشاوره با پزشک: قبل از انجام کاشت مو، مشاوره کامل با پزشک متخصص برای آشنایی با روشهای مختلف کاشت مو، عوارض احتمالی و مراقبتهای بعد از عمل ضروری است.
قطع مصرف برخی داروها: مصرف برخی داروها مانند آسپرین، وارفارین و داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهد، بنابراین بهتر است چند روز قبل از عمل مصرف این داروها قطع شود.
تغذیه مناسب: مصرف غذاهای سالم و مغذی به بهبود روند بهبودی کمک میکند.
پرهیز از استعمال دخانیات و الکل: نیکوتین و الکل روند بهبودی را کند کرده و خطر عفونت را افزایش میدهند.
آمادگی روحی: داشتن آمادگی روحی برای انجام عمل جراحی و رعایت مراقبتهای بعد از آن بسیار مهم است.
آیا عوارض کاشت مو در زنان و مردان مشابه است؟
عوارض کاشت مو در مردان و زنان مشابه است و چندان ربطی به جنسیت ندارد اما در مردان بیشتر دیده میشود. این به این دلیل است که مردان بیشتر از زنان با مشکل طاسی مواجه میشوند و به کاشت مو نیاز پیدا میکنند.
معاینه دقیق ناحیه اهدا کننده و ناحیه گیرنده، گرفتن شرح حال دقیق از بیمار و البته انتخاب بهترین جراح میتواند عوارض کاشت مو را تا حد زیادی کاهش دهد. در مجموع، کاشت مو یک روش نسبتا ایمن است که بیشتر عوارض جانبی آن موقتی است که در یک دوره زمانی از بین میرود. اگرچه احتمال بروز عوارض طولانی مدت وجود دارد، اما درصد بروز آن کمتر است.
ناگفته نماند، انتخاب یک متخصص پوست، مو و زیبایی مناسب، خطر بروز عوارض بعد از کاشت مو را به شدت کاهش میدهد. شما میتوانید در وب سایت بوجور بهترین کلینیک کاشت مو شیراز و کلینیک زیبایی شیراز را جست و جو کنید و اطلاعات موجود هر یک از آنها را مشاهده نمایید.